2011. április 11., hétfő

Héra füli


A fülbevalót Kricsár Annamária blogján láttam először, és nagyon megtetszett, így elkészítettem én is. Meghajlítása egészen egyszerű, így a kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlom. A fülbevaló elkészítése kb. 2 órát vesz igénybe. Az ékszer teljes hossza akasztóval együtt 7,8 cm.

                                                          Hozzávalók
2 x 15 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (váz)
2 x 2 db 5,2 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (csigás elemek)
2 x 180 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 x 2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 x 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 x 1 db 1 cm átmérőjű csiszolt üveggolyó

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Hajlítsuk meg az összesen négy darab csigás elemet. Az elemek egyik végére egy laza csigát, a másik végére pedig egy karikát kell hajlítanunk ellentétes irányban. Ehhez az Alapelemek c. oldalon, a Laza csiga c. részben találtok további útmutatót.

Fogjunk rá kúposfogónkkal a 15 cm hosszúságú drótdarab közepére, és hajlítsuk a szárakat egymáshoz. Ne zárjuk azonban őket teljesen össze, kb. 30°-os szöget kell bezárniuk. Laposfogónkkal tegyük hegyesebbé a szárak által közrezárt szöget, majd kezdjük el körbetekerni a 0,4-es dróttal. Ezt érdemes az ékszer aljáról kezdeni, vagyis az imént kialakított maghajlítástól száranként felfelé. Ezt úgy tudjuk egyetlen egybefüggő 0,4-es dróttal megtenni, ha a 180 cm-es drót közepét körbetekerjük a hajlatban, és először az egyik, majd a másik száron tekerünk vele. Próbáljunk centinként haladni először az egyik száron, majd a másikon. Tekerés közben rögzítsük a csigás elemeket, és az üveggolyót is. A tekeréshez a Technikák c. oldalon, a Tekerési technikák / Egy szál körbetekerése c. résznél találtok további segítséget.



Amikor a tekeréssel elérkezünk az ékszer tetejéhez, és már mindkét csigás elem, és az üveggolyó is rögzítésre került, folytassuk a tekerést egészen addig a pontig, ahol a két drótszár találkozási pontját szeretnénk kijelölni. Ezt elérve vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvégeket, majd laposfogónkkal törjük az egyik szárat függőleges, a másikat pedig vízszintes irányba. A vízszintesen visszatört drótvéggel tekerjük kétszer körbe a függőlegeset, majd vágjuk le a fölösleges drótvéget. A körbetekerést kezünkkel végezhetjük el, illetve laposfogónk segítségével apránként rászoríthatunk. A függőleges drótvégre hajlítsunk egy - a felakasztást szolgáló - karikát.

Akasszuk fel a készen vásárolt, illetve a saját készítésű füli akasztóra. A füli akasztó meghajlításához az Alapelemek c. oldalon, a Füli akasztó c. részben találtok részletes útmutatót.

A pár második felét érdemes az előbbi tükörképeként elkészíteni.

2011. április 10., vasárnap

Napocska karperec


A Napocska karperec egy teljesen saját készítésű ékszer. Az ötletet egy drótékszeres blogon láttam, és az alapján született meg a fejemben a napocskát ábrázoló karperec terve. A karperec enyhén ovális formájú, leghosszabb átmérője 6,5 cm, legrövidebb pedig 5,5 cm. Az ékszer elkészítése kb. 2,5 órát vesz igénybe.

Hozzávalók
1 db 24 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
1 db 26 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
1 db 30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
1 db 100 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 db 130 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 db 2 cm átmérőjű kagyló

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

A karperec elkészítéséhez a két szárat külön kell elkészítenünk, és aztán összefűznünk őket. A lent található ábra a tekeréshez és a karperec meghajlításához nyújt segítséget.

Felezzük meg a 30 cm hosszúságú 1 mm-es drótunkat úgy, hogy az egyik szál egy egy-két cm-rel hosszabb legyen. A felezésnél hajlítsuk meg az ábrán látható két hurkot úgy, hogy a nagyobbik pontosan a kagyló köré illeszkedjen. Fűzzük össze a két szálat a hurok felől a következőképpen. Először a felső szálat tekerjük körbe négyszer, majd az alsó szárat négyszer, majd ismét a felsőt négyszer, aztán az alsót négyszer. A szálak váltásánál igyekezzünk nyolcas formában átvinni a 0,4-es drótot a másik szálra. Az összefonást 6,5 cm hosszan kell folytatnunk, majd vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvéget.

Hajlítsunk a 24 cm illetve a 26 cm hosszúságú 1 mm-es drótunk egyik végére egy-egy laza csigát. A laza csiga meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Laza csiga c. résznél találtok további útmutatót. A hosszabbik drótra hajlíthatunk egy picivel nagyobb csigát is. Ezután fogjuk őket egymás mellé úgy, hogy a csigák azonos irányba nézzenek, és csak egy apró rés legyen közöttük, majd a 130 cm hosszúságú 0,4 mm-es dróttal fűzzük össze a két szálat a másik szárral megegyező módon, 6,5 cm hosszan. Ekkor hagyjuk szabadon lógni a 0,4-es drótvéget, és hajlítsuk meg a két 1 mm-es drótvégre a napocskát, illetve a két zárt közepű csigát. Ezt lapos-, illetve kúposfogónk segítségével tudjuk egészen esztétikusra, szimmetrikusra hajlítani. A napsugarak meghajlításánál törekedjünk a másik szár hurka köré illeszkedő forma elérésére. A zárt közepű csiga meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Zárt közepű csiga c. résznél találtok segítséget.

Próbáljuk meg a karperec két szárát egymáshoz igazítani úgy, hogy a napsugarak pontosan a nagyobbik hurok köré illeszkedjenek. A második – napsugaras – száron hagyott 0,4 mm-es drótvéggel rögzítsük a két szárat egymáshoz azok találkozási pontjain, és közben fűzzük fel a kagylót a nagyobbik hurokba. Törekedjünk arra, hogy a 0,4 mm-es drót találkozási pontok közötti továbbvezetése esztétikusan történjen. Ezt úgy érhetjük el, ha az 1 mm-es drótot egyszer körbetekerve jutunk el az egyik találkozási pontból a másikba. Végül – amikor már minden találkozási pontot megerősítettünk – vágjuk le a fölsöleges0,4-es drótvéget.

Hajlítsunk egy-egy laza csigát az elsőként elkészített szár drótvégeire is, a másik szárral ellentétes irányban. A hosszabbik szárra hajlíthatunk egy picivel nagyobb laza csigát. Fontos hogy a csigák egymás mellett helyezkedjenek el, pici rést hagyva maguk között. A laza csiga meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Laza csiga c. résznél találtok további útmutatót. Végül formáljuk meg a karperec enyhén ovális alakját.

2011. április 3., vasárnap

Tengerszem füli

Életem első, Herringbone technikával készített drótékszere, a Tengerszem névre keresztelt fülbevaló. Már egy ideje szemeztem az ezzel a technikával készült ékszerekkel, de volt néhány, számomra kérdéses pont a kivitelezéssel kapcsolatban. Aztán némi utánajárást követően, elkészült a Tengerszem füli, és rájöttem, hogy ez a technika amilyen szép, és amilyen bonyolultnak tűnik, olyan egyszerű. Az ötletet a Meska honlapján találtam.


Hozzávalók
2 x 8 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 x 50 cm hosszúságú 0,6 mm-es lágy drót
2 x 1 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó


Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó


Az elkészítés menete
Laposfogónk segítségével törjük vissza a 0,8 mm-es drótdarabunk végét, kb. 0,5 cm hosszan. Lapogassuk egészen egymáshoz a két szálat, hogy ne maradjon közöttük rés. Fűzzük fel a 0,8-as drótra az ásványgolyót. A gömb túloldalán – a nem visszatört drótvégen - tekerjük körbe kétszer a 0,8 mm-es drótot a 0,6-ossal, majd csípőfogónk segítségével távolítsuk el a fölösleges 0,6-os drótvéget. A tekerést a gömb felől kell kezdenünk. Ezzel már le is rögzítettük a 0,6 mm-es drót egyik végét, amely lehetővé teszi, hogy a másik végével megformáljuk az ún. Herringbone mintát.

A Herringbone minta elkészítéséhez a Technikák c. oldalon, a Herringbone technika c. résznél találtok részletes útmutatót, továbbá egy videót is.

A szükséges nagyságú Herringbone mintát akkor értük el, amikor a visszatört 0,8-as drótvéget teljesen elfedtük. Vigyázzunk azonban arra, hogy nehogy lecsússzon erről a végről az utolsó hurok. Az ásványgolyó mindkét oldalán nyolc-nyolc drótszálnak kell futnia. A 0,6-os drót lezárását a gömb túloldalán, a Herringbone felett végrehajtott kétszeri körbetekeréssel végezhetjük el. Vágjuk le a megmaradt 0,6-os drótot.

Végül hajlítsuk vissza a 0,8 mm-es drót végét, amely egyben a füli akasztó funkcióját látja el.

Mivel ennél a fülbevalónál nincsen külön füli akasztó, ez a darab kevésbé forog a fülünkben, egészen merev hatást kelt. Ha ez valakinek nem tetszene, javaslom, hogy hajlítson külön füli akasztót, és egy karikát a Herringbone minta fölé, és összefűzés után máris kész a lengő-mozgó fülbevaló.

Az általam készített fülbevaló kb. 1 óra alatt készíthető el. Teljes hossza 4 cm, szélessége pedig kb. 1 cm.