2011. október 31., hétfő

Vénusz szett


A Vénusz szett karláncának alapeleme csak egy picit különbözik a Jupiter karláncétól. A szett elkészítése ugyanolyan egyszerű és gyors, kb. 2 órát igényel.

Az én csuklóm 15 cm kerületű, és az általam készített karlánc 18 cm hosszúságú. Vastagabb csuklóra arányosan hosszabb, vékonyabbra pedig arányosan rövidebb láncot kell készítenünk. A medál és a fülbevaló esetében nem szükséges változtatás.

Hozzávalók

Karlánc (18 cm hosszúságú karlánc esetében)
10 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
80 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót (1 elem drótszükséglete kb. 7 cm)
10 db szerelőkarika
1 db zárókarikával ellátott kapocs

Fülbevaló
2 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
2 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
20 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 db lapos korongban végződő 4 cm hosszúságú szerelőpálca
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót

Medál
1 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
10 cm hosszúságú 0 8 mm-es félkemény drót
1 db medálakasztó

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Karlánc

Kezdjük a láncot alkotó elemek meghajlításával. Laposfogónk segítségével törjünk vissza derékszögben egy kb. 4 mm hosszúságú drótrészt a 80 cm hosszúságú drótdarab tetszőleges végén. Fűzzünk fel a visszatört végre egy 4 mm-es golyót. A visszatört drótvég ne nyúljon ki az ásványgolyóból! Amennyiben kilóg, vágjuk rövidebbre, majd fűzzük fel rá ismét a golyót. Kezünkkel tekerjük a golyó köré a drótot addig, amíg el nem értünk egy teljes karikát. Ekkor kis ráhagyással hajlítsuk tovább a drótot, engedve, hogy egy kis hurok képződjön a belső karika mellett a másodikra. Majd kúposfogónk hegyével fogjunk rá a drótra a golyó furatvégénél, és kezünkkel hajlítsuk a drótot a kúposfogó szára köré a golyó alatt visszaérkezve, egy karikát képezve ezzel. A karikából visszaérkező drótvéggel fejezzük be a golyó köré hajlított külső karikát, majd a furatvégtől kb. 0,8 cm-es távolságban vágjuk le a fölösleges drótvéget, végül hajlítsunk rá karikát visszafelé. A folyamatosan rövidülő drótdarabon ezt a műveletsort még kilencszer megismételve megkapjuk a tíz elemet.

A szerelőkarikák meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Szerelőkarika c. részben találtok útmutatót, azonban a tökéletesen záródó és legesztétikusabb szerelőkarikákat készen is meg lehet vásárolni. Én ebben az esetben ez utóbbit javaslom.

A szerelőkarikák oldalirányú szétnyitásával majd összezárásával, fűzzük össze a tíz elemet, de figyeljünk arra, hogy ezek azonos irányban kerüljenek felfűzésre. Az így kapott lánc azon végére, amelyik szétnyitható, fűzzük fel a kapocs zárókarikáját, a lánc másik végére pedig a tízedik szerelőkarikát, és végül a kapcsot.

Fülbevaló

Az Alapelemek c. oldalon aSzerelőpálcák c. részben leírtak szerint készítsük el a fülbevaló alján lógó kis elemeket.

A karláncéval megegyező módon, hajlítsuk meg a fülbevaló központi elemét a 20 cm hosszúságú drótra a 6 mm átmérőjű ásványgolyót felfűzve, azzal a különbséggel, hogy a furatvégnél elsőként hajlított kiskarika meghajlítását követően, fűzzük fel a szabad drótvégre az előbb készített lógó elemet.

Hajlítsuk meg az Alapelemek c.oldalon a Füli akasztó c. részben található útmutató alapján a füli akasztót, majd fűzzük fel rá a fülbevalót.

MedálA karláncéval megegyező módon, hajlítsuk meg a medált a 10 cm hosszúságú drótra a 6 mm átmérőjű ásványgolyót felfűzve, majd az elkészült elemet – annak nem szétnyitható kiskarikájánál fogva - fűzzük fel egy medál akasztóra.

2011. október 30., vasárnap

Tűzkarika medál


A nemrégiben meglátogatott ásványbörzén szerzett másik remek zsákmány ez a középen lyukas, kör alakú lapos ásványérme, amelyet azért választottam, mert különlegesebbnél különlegesebb módon lehet őket befoglalni. Ezen ötleteim közül az első a Tűzkarika medál.

A medál amilyen különlegesnek tűnik, olyan egyszerűen elkészíthető, kb. 1 óra alatt. Az ékszer akasztóval mért teljes hossza 4 cm.

Hozzávalók
80 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót
50 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 db 3 cm átmérőjű középen lyukas ásványérme (átfúratlan)


Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó


Az elkészítés menete

Néhány esetben könnyebb szavakkal elmagyarázni egy ékszer elkészítésének módját, azonban ennél a darabnál úgy döntöttem, beszéljenek inkább a képek helyettem. És hogy a fényképeknél még átláthatóbb leírást adjak, ezúttal egyfajta sablon formájában osztom meg veletek az elkészítés folyamatát, amelyen az ékszer színére eső drótszálakat folyamatos, míg az ékszer hátoldalára esőket szaggatott vonal jelez.

Hurkoljuk át a 80 cm hosszúságú 0,8 mm-es drótdarabunk közepével az ásványérmét az első ábra útmutatója szerint, majd folytassuk a körbefoglalást a további sablonok alapján. A virágszirmok tökéletes formáinak elérése érdekében, illetve az esetleges görbe drótszálak kiegyengetése céljából nyugodtan vegyük segítségbe a laposfogónkat.


A nyolcadik ábra alapján hajlítsunk kezünkkel, illetve a forma tökéletesítése érdekében kúposfogónkkal, egy-egy ellentétes irányú, de tökéletesen egybevágó ovális formát, amelyek záródási pontjánál a 0,8 mm-es drótvégeket vágjuk le. Ügyeljünk arra, hogy elég nagy, de még esztétikus akasztót hajlítsunk. Végül az 50 cm hosszúságú 0,4 mm-es drótdarabunkkal tekerjük körbe együtt a két ovális formát az akasztó nyakától kiindulva, és ugyanide visszaérkezve az ékszer ellenkező oldalán.

2011. október 29., szombat

Ambrózia füli


Az Ambrózia fülbevaló egy nagyon egyszerű technikával készített, de a csodálatos ásványgolyók miatt mégis egy számomra pompázatos darab. Egyből készítettem belőle két változatot is, mert nem tudtam dönteni az ásványgolyók között. Remélem nektek is tetszenek. J

A fülbevaló elkészítése kb. fél órát vesz igénybe, és nyugodt szívvel ajánlom abszolút kezdőknek is. Az ékszer teljes hossza akasztóval mérve 5,3 cm.

Hozzávalók

Piros - barna változat
2 db 12 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény (vagy annál kicsit keményebb) drótdarab
2 db 3 mm átmérőjű ezüstszínű fém golyó
2 db korong alakú ezüstszínű fém köztes
1 db hordó alakú ezüstszínű fém köztes
2 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (korall)
2 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó (térképjáspis)

Kék - barna változat
2 db 12 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény (vagy annál kicsit keményebb) drótdarab
4 db 3 mm átmérőjű ezüstszínű fém golyó
2 db hordó alakú ezüstszínű fém köztes
2 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (térképjáspis)
2 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (térképjáspis)
1 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó (türkinit)

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Kúposfogónk hegyén hajlítsunk karikát a 12 cm hosszúságú 0,8 mm-es drótdarabunk tetszőleges végére, majd törjük vissza a karika tövénél függőlegesre. Hajlítsuk meg a drótdarabot kör alakúra úgy, hogy az egyik végére hajlított karika is belesimuljon a karikába, ne álljon ki belőle. Ezt azért hangsúlyozom, mert ez határozza meg a drót meghajlításának irányát. Fűzzük fel a golyókat a megfelelő sorrendben, vezessük át az egyenes drótvéget a másik drótvég karikáján, majd hajlítsunk erre a drótvégre is karikát kúposfogónk hegyén, de a másik kiskarika síkjára merőlegesen, és az ékszer vázkarikájával azonos síkban, de ellentétes irányban. Így a két kiskarika tökéletesen egymásba szorul, és megakadályozza a vázkarika szétnyílását.


Az Alapelemek c. oldalon a Füliakasztó c. részben találtok útmutatást a füli akasztó elkészítéséhez. Hajlítsuk meg, majd a füli akasztó karikájának oldal irányú elhajlításával fűzzük fel rá a másodjára hajlított kiskarikát, de figyeljünk arra, hogy az először hajlított karika záródási pontja az ékszer hátoldalára essen.

2011. október 23., vasárnap

Jupiter karlánc


Már egy ideje dolgozott a fantáziám egy karlánc mintázatán, amely apró, azonos elemek összekapcsolódásából áll. Így született meg a Jupiter karlánc, amely elkészítése egyszerű, és nem is tart sokáig – legalábbis ha vékony a csuklónk. J Az én esetemben 1 órára volt szükség.

Az én csuklóm 15 cm kerületű, és az általam készített karlánc 20 cm hosszúságú. Vastagabb csuklóra arányosan hosszabb, vékonyabbra pedig arányosan rövidebb láncot kell készítenünk.

Hozzávalók (20 cm hosszúságú karlánc esetében)
5 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (lápisz lazuli)
5 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó (lápisz lazuli)
45 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót a kis elemekhez (1 elem drótszükséglete kb. 7,4 cm)
50 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót a nagy elemekhez (1 elem drótszükséglete kb. 8,7 cm)
10 db szerelőkarika
1 db zárókarikával ellátott kapocs

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Kezdjük a kis elemek meghajlításával. Laposfogónk segítségével törjünk vissza derékszögben egy kb. 6 mm hosszúságú drótrészt a 45 cm hosszúságú drótdarab tetszőleges végén. Fűzzünk fel a visszatört végre egy 6 mm-es golyót. A visszatört drótvég ne nyúljon ki az ásványgolyóból! Amennyiben kilóg, vágjuk rövidebbre, majd fűzzük fel rá ismét a golyót. Kezünkkel tekerjük a golyó köré a drótot addig, amíg el nem értünk másfél karikát. Ekkor kúposfogónk hegyével fogjunk rá a drótra a golyó furatvégénél, majd kezünkkel hajlítsuk a drótot a kúposfogó szára köré a golyó alatt visszaérkezve, egy karikát képezve ezzel. A karikából visszaérkező drótvéggel fejezzük be a golyó köré hajlított külső karikát, majd a furatvégtől kb. 0,8 cm-es távolságban vágjuk le a fölösleges drótvéget. A 0,8 mm hosszúságú drótvégre hajlítsunk karikát visszafelé. A folyamatosan rövidülő drótdarabon ezt a műveletsort még négyszer megismételve megkapjuk az öt kis elemet.


Folytassuk a nagy elemek meghajlításával. Laposfogónk segítségével törjünk vissza derékszögben egy kb. 8 mm hosszúságú drótrészt az 50 cm hosszúságú drótdarab tetszőleges végén. Fűzzünk fel a visszatört végre egy 8 mm-es golyót. A visszatört drótvég ne nyúljon ki az ásványgolyóból! Amennyiben kilóg, vágjuk rövidebbre, majd fűzzük fel rá ismét a golyót. Kezünkkel tekerjük a golyó köré a drótot addig, amíg el nem értünk másfél karikát. Ekkor kúposfogónk hegyével fogjunk rá a drótra a golyó furatvégénél, majd kezünkkel hajlítsuk a drótot a kúposfogó szára köré a golyó alatt, egy karikát képezve ezzel. A karikából visszaérkező drótvéggel fejezzük be a golyó köré hajlított külső karikát, majd a furatvégtől kb. 0,8 cm-es távolságban vágjuk le a fölösleges drótvéget. A 0,8 mm hosszúságú drótvégre hajlítsunk karikát visszafelé. A folyamatosan rövidülő drótdarabon ezt a műveletsort még négyszer megismételve megkapjuk az öt nagy elemet.

A szerelőkarikák meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Szerelőkarika c. részben találtok útmutatót, azonban a tökéletesen záródó és legesztétikusabb szerelőkarikákat készen is meg lehet vásárolni. Én ebben az esetben ez utóbbit javaslom.

A szerelőkarikák oldalirányú szétnyitásával majd összezárásával, fűzzük össze a nagy és kis elemeket váltogatva. Az így kapott lánc azon végére, amelyik szétnyitható, fűzzük fel a kapocs zárókarikáját, a lánc másik végére pedig a tízedik szerelőkarikát, és végül a kapcsot.


2011. október 22., szombat

Talizmán


Néhány nappal ezelőtt ellátogattam egy ásványbörzére, mivel olyan sok jót hallottam már erről az eseményről. Átfúrt és fúratlan ásványok végtelen sora tárul az ember elé, és nagyon vigyázni kell a gyűjtögetéssel, mert az ember hajlamos vagyonokat költeni. Így hát és is belelendültem a válogatásba, és végül egész szép darabokat fogtam ki. Ezek egyike az általam először alkalmazott, lent részletezett befoglalási módnak esett áldozatul. J

Ez a befoglalási mód egy az átfúratlan ásványok esetében alkalmazott eljárás, és bár nem tartozik a legnehezebb technikák közé, azért könnyen el lehet rontani. A lenti medál elkészítése kb. 1,5 órát vett igénybe.

Mivel az általam befoglalt ásvány egy szabálytalan, egyedi formájú kő, és a rögzítését szolgáló formák is szabálytalanok, ez egy teljesen egyedi, szinte duplikálhatatlan darab lett, ezért úgy döntöttem ez lesz a talizmánom, ami majd szerencsét hoz nekem … remélem. J

Hozzávalók
30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
50 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 db átfúratlan kb. 8 cm kerületű szabálytalan alakú ásvány

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó

Az elkészítés menete

Sajnos ezúttal nem tudok nagyon részletes útmutatót adni, mivel ez egy szabálytalan formájú ásványdarab, amivel eléggé kis valószínűséggel talál bárki egybevágót. Inkább a befoglalási mód elméletét próbálom meg leírni, amely szabályos vagy szabálytalan, lényegében bármilyen formájú átfúratlan ásvány befoglalására alkalmazható.

A befoglalás első mozzanataként vágjunk le egy elegendő hosszúságú 1 mm-es drótdarabot. A kellő hosszúság több dologtól függ: először is mérjük meg az ásványunk élének kerületét, majd gondolatban adjunk hozzá még néhány centit az akasztóhoz, és még néhányat a felső illetve az alsó oldalon meghajlított mintához. Általában a felső és alsó mintákhoz a kerületnél hosszabb drótra lesz szükségünk. Az én ásványom kerülete kb. 8 cm, akasztóra szántam 2 cm-t, és 10-10 cm-t az alsó és felső mintához. De azt javaslom, ha nehezen tudjuk a kellő hosszúságot belőni, inkább hosszabbat vágjunk le, mint rövidebbet, így legfeljebb több hulladék keletkezik a medál elkészítése közben.

A levágott drótdarab közepére hajlítsunk egy az ásványunk kerületénél picit nagyobb, de annak alakjával tökéletesen megegyező formát úgy, hogy a drót szárainak metszéspontjától kb. egyenlő hosszúság maradjon mindkét drótvégen.

Törjük vissza az egyik drótvéget függőlegesre, a másikat vízszintesre, majd a függőleges szárat egyszer körbetekerve, hajlítsuk meg a vízszintes drótvégre az egyik oldal mintáját kezünk illetve laposfogónk segítségével a kerületi drót mellett körbehaladva. A függőleges drótvégre hajlítsunk egy akasztónak megfelelő karikát. Figyeljünk arra, hogy elég nagy legyen a karika ahhoz, hogy a medál hordását szolgáló nyaklánc kapcsa könnyedén átférjen rajta, ugyanakkor ne legyen túl nagy sem, mert az csökkentheti az esztétikai élményt. Az akasztó nyakát egyszer körbetekerve vezessük az akasztó drótját a még szabad oldalra, helyezzük a kerületi drótba az ásványunkat, majd erre az oldalra is hajlítsuk meg a kívánt mintát, amely felveszi az ásvány domborulatait így egyrészt a medál díszét képezi, másrészt biztosítja, hogy az ásvány ne essen ki az ékszerből. Így a minta meghajlításánál mindenképpen törekedjünk elég sok találkozási pontot biztosítani a minta és a kerületi drót számára. Figyeljünk arra, hogy ezen találkozási pontok között csak akkora rés maradjon, hogy azon az ásvány ne férjen át. Mindemellett, talán a legfontosabb, és legkritikusabb pontja a befoglalási módnak a minták meghajlítása, hiszen könnyen előfordulhat, hogy túl szűkre szabjuk a mintákat, és nem fogjuk tudni őket egymáshoz rögzíteni. Ezért érdemes inkább túlzóan nagyra hajlítani az alsó és felső mintákat. A harmadik, inkább esztétikai szempontból fontos tanács, hogy igyekezzünk olyan mintákat hajlítani az alsó és a felső oldalakra, amelyek egy azonos ponton találkoznak a kerületi dróttal. Így egyetlen rögzítés során egyszerre gondoskodhatunk az alsó és felső minta rögzítéséről is.

Az alsó és felső oldalra szánt minták meghajlítása után, az ásványt behelyezve, rögzítsük a 0,4 mm-es drótdarabunk egyik végével a három drótot egymáshoz néhány tekerccsel, de figyeljünk arra, hogy a kerületi drót ne mozduljon el az ásvány oldalsó éléről. A kellő rögzítést követően, vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvégeket, majd végezzük el ugyanezt a műveletet a következő találkozási ponton. Az összes találkozási pontot rögzítsük, majd távolítsuk el az összes 0,4-es drótvéget.

Már csak az 1 mm-es drótvégeket kell eltüntetni. A mintákból visszaérkező drótvégeket az akasztó nyakán célszerű rögzíteni, hiszen, egyrészt nem zavarja szemünket az itt körbetekert néhány drótvég, illetve segítségükkel el is takarhatjuk az akasztó meghajlításából keletkező „gubancot”. Végül vágjuk le a fölösleges 1 mm-es drótvégeket, lehetőleg az ékszer hátoldalán.