Alapanyagok

1.      Drótok

Az ékszerek alapját a különböző vastagságú, lágyságú és színű drótok képezik.

Színüket tekintve megkülönböztetjük a sárgaréz, vörösréz és az ezüstözött drótot. Ezek elsősorban színben különböznek, de az anyaguk sajátosságai miatt egyéb tulajdonságaikat tekintve is megkülönböztethetőek. Például fontos szempont a fémérzékenység, amely kiváltó oka az esetek túlnyomó részében a króm, a nikkel és a kobalt. A sárgaréz, a réz és a cink egy olyan ötvözete, amely néhány esetben minimális nikkelt is tartalmazhat. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk kideríteni, ha néhány óráig felpróbálunk egy belőle készült fülbevalót. Ha elszínezi bőrünket, irritációt okoz, esetleg kisebb gyulladás jelentkezik bőrünkön, biztosak lehetünk benne, hogy nikkeltartalmú ötvözetről van szó. A vörösréz kisebb arányban tartalmaz cinket, ebből adódik a színeltérés. A kisebb arányú cink hatására a vörösréz könnyebben alakítható, lágyabb ötvözet, mint a sárgaréz. A vörösréz nem tartalmaz nikkelt.
Az ezüstözéssel kiküszöbölhető a fémallergia, és szebb ékszereket készíthetünk. Ezüstözött drótot készen is vásárolhatunk, de nagyobb mennyiségű drótszükséglet esetén magunk is beezüstöztethetjük a drótunkat. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy a felkeresett galván üzemben milyen technológiával ezüstöznek, ipari vagy ékszerezüsttel vonják be drótjainkat. (Az ezüstözéssel kapcsolatban később még több információt fogok megosztani, de jelenleg több galván üzem és technológia is próba alatt van.) A galvanizáló üzemekben az ezüstözés mellett más lehetőségek is vannak, aranyozott, esetleg antikolt drótot is készíttethetünk.
Rézdrót beszerzésére a Bronzkert és a Metalloglobust szoktam választani. Itt kisebb-nagyobb mennyiségek is beszerezhetőek, elfogadható áron. Amennyiben készen szeretnénk ezüstözött dróthoz jutni, a Gyöngyudvart javaslom.
Mivel az ezüstözés igen sokba kerül, új ékszerek kipróbálására célszerű olcsóbb, rézdrótot „pocsékolni”, és csak amikor már jól megy, akkor készíteni el a végső darabot ezüstözött drótból.

A különböző alapelemek meghajlításához, műveletek elvégzéséhez, különböző átmérőjű és lágyságú drót szükséges.
Értelemszerűen a lágy drót inkább, míg a kemény drót kevésbé rugalmas. Ezért legtöbbször lágy drótra lesz szükségünk, némely esetekben félkeményre is.
Vastagságukat tekintve igen sokféle drótról beszélhetünk. Az általam használt legvékonyabb drót 0,4 mm vastagságú lágy drót. Ezt tekeréshez, hálózáshoz, illetve a díszítőgolyók rögzítéséhez használom. A 0,6 mm-es lágy drótra ritkán, például az ún. Herringbone technikához van szükségünk. Szerelőpálcák, füli bedugók és akasztók, illetve a különböző kapcsok meghajlítására 0,8 mm-es félkemény drót szükséges. Gyűrű, illetve különböző formák, csigák elkészítéséhez már vastagabb, 1 mm-es lágy drótot kell igénybe vennünk. Ritka esetekben 1,2 illetve 1,5 mm-es lágy drótokra is szükségünk lehet, főleg olyan ékszerek elkészítéséhez, amelyek alapvonalát fontos, hogy erős drót képezze (pl. karperec). A különböző vastagságú drótok kiválasztásánál ugyanakkor mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a felfűzendő golyókon, ásványokon, gyöngyökön mekkora lyuk van.

2.      Gyöngyök, ásványok, díszítő elemek

Számos boltban találunk gyöngyöket, ásványokat, csigákat, műanyag illetve fém alapanyagú díszítőelemeket, köveket. Ízléstől függően választhatjuk ki őket ékszerünk díszítéséhez.
A nekem bevált beszerzési helyek a Gyöngyudvar, amelynek webáruháza is van, és a Gyöngyház. Érdemes odafigyelni az árakra, hiszen a sok apró 30 Ft-os tétel könnyedén több tízezerre nőhet, én mondom. J Az Interneten keresgélve további boltokra, webáruházakra bukkanhatunk.


3.      Mésztartalmú díszítőelemek

Az ékszereink díszítését szolgáló golyók, gyöngyök kiválasztásánál, figyelembe kell vennünk azok mésztartalmát is, amely a kész ékszerek ezüstözését, majd azok tisztítását akadályozhatja.
Drótok helyett, az elkészített ékszereket is beezüstöztethetjük. Ennek előnye, hogy nem látszanak a meghajlításból maradt karcolások, ugyanakkor ez csak több darab egy alkalommal történő ezüstöztetése esetén gazdaságos. Nem beszélve arról, hogy az ezüstözés során a mésztartalmú ásványok szintén megsérülhetnek. (A későbbiekben ezt a részt is bővíteni fogom.)
Az ezüstözött ékszerek idővel oxidálódhatnak, a keletkezett oxidréteget ezüsttisztító folyadékkal távolíthatjuk el. Ilyenkor azonban figyeljünk arra, hogy a savtartalmú folyadékok a mésztartalmú ásványainkat, csigáinkat megmarva, tönkretehetik az ékszereinket.