Eszközök

1.      Fogók

Laposfogó
A laposfogó kiválasztásánál legfőbb szempont, hogy lapos szárai jól záródjanak, egymásra minél inkább illeszkedjenek, összezáráskor ne maradjon közöttük rés, hiszen így lehet csak megfelelő szorításba venni vele az ékszerdarabokat.
Méreteit tekintve törekedjünk minél kisebb eszköz beszerzésére, hiszen egy hagyományos, ehhez a tevékenységhez nagynak számító laposfogóval nem tudunk olyan könnyedén hozzáférni az apró részekhez. Az én laposfogóm teljes hossza 12,5 cm, melyből a szárak 2,5 cm-t tesznek ki.
A Harry 2003 Kft-nél remek laposfogók találhatóak, én is ott vettem az enyémet. Ára kb. 3000 Ft.


Kúposfogó
A drótékszer-készítésre leginkább alkalmas kúposfogó szárai szintén nem hagynak összezáráskor magunk közt rést, egymásra illeszkednek. Szárainak hegye legyen minél kisebb kerületű, a minél kisebb karikák meghajlítása érdekében. Fontos, hogy mindkét szár kúp alakú legyen, ne legyenek rajtuk laposabb, oválisabb részek.
Az én kúposfogóm teljes hossza 12,5 cm, melyből a szárak 2,5 cm-t tesznek ki. A kúpos szár töve 6 mm, hegye pedig 1 mm átmérőjű.
A Harry 2003 Kft-nél kúposfogóból is megfelelőt találunk. Ára szintén kb. 3000 Ft.


Oldalcsípőfogó
Az oldalcsípőfogóból a legnehezebb megfelelőt találni. Legfőbb kritérium, hogy a hegye is vágjon, lehetőleg a 0,4 mm-es drótot is könnyedén elvágja. Ez azért fontos, hogy a felesleges drótdarabokat egészen közel, szinte az ékszer belsejében el tudjuk vágni, megakadályozva ezzel, hogy a kiálló darabok beleakadjanak ruhánkba, megsértsék bőrünket. Persze nem csak a hegyével kell tudnunk könnyedén vágni, hanem a többi részével is. Így itt is fontos, hogy összezáráskor ne maradjon rés, és az ollók ne csússzanak el egymáson, hanem tökéletesen záródjanak.
Az én oldalcsípőfogóm teljes hossza szintén 12,5 cm, melyből az ollók 1,5 cm-esek.
Én a Jonnesway márkájú oldalcsípőfogókat ajánlom, mivel tapasztalataim szerint ezek a leginkább strapabíró, legjobb minőségű csípőfogók. 3000 Ft körüli áron ezt is megtaláljuk a forgalmazóknál.


Fogók vásárlásakor, kiválasztásakor mindenképp vigyünk magunkkal egy-egy darab vékonyabb illetve vastagabb drótot, hogy kipróbálhassuk rajta a fogókat. Általában nem veszik zokon az eladók. Legfontosabb a csípőfogó kipróbálása.

2.      Kalapács

Egyes alapelemek (például csigák) megkeményítéséhez ki kell kalapálnunk azokat. Így sokkal ellenállóbbak lesznek, nehezebben veszítik el formájukat. Fontos, hogy a meghajlított elemeket ne közvetlenül, hanem két erre a célra alkalmas fém közé téve kalapáljuk. Lehet kapni külön erre a célra gyártott vasdarabokat is, amelyek felszíne tökéletesen simára van csiszolva. Olcsóbb, és ugyanúgy hatékony megoldás, ha két használaton kívüli, széles pengéjű kés közé tesszük a kalapálni kívánt darabot.
Kalapács vásárlásakor elegendő egy közepes méretű, barkácsolásra alkalmas kalapács, amelyet bármelyik barkácsáruházban megtalálunk néhány száz forintért.

3.      Reszelő

A füli akasztók illetve bedugók vége elvágás után éles marad, így reszelés nélkül felsértené fülünket. Ezért használat előtt mindenképp alaposan le kell reszelnünk a füli akasztók illetve bedugók végét. Erre a célra egy körömreszelő is alkalmas, de néhány száz forintért vásárolhatunk kisebb vasreszelőt is, amely szintén bármelyik barkácsáruházban fellelhető.


4.      Gyűrűfelütő vas

Gyűrűk meghajlításához, és egyéb kör alakú ékszerdarabok elkészítéséhez gyűrűfelütő vas szükséges. Vásárláskor fontos szempont, hogy lehetőleg ne alumíniumból és ne műanyagból készült eszközt válasszunk. A célnak leginkább megfelelő, legstrapabíróbb felütő vas acélból készül. Fontos szempont továbbá, hogy ne méretezett eszközt vegyünk, mert ezen nem tudunk tökéletes kör alakot megformálni a méretezést szolgáló lapos oldal miatt.
A Harry 2003 Kft-nél megtalálható a tökéletes gyűrűfelütő vas, ára kb. 6500 Ft.


5.      Tárolódoboz

A gyöngyök, golyók és egyéb díszítőelemek tárolására érdemes többrekeszes tároló dobozt vásárolni. Ezek többnyire barkácsáruházakban, horgászboltokban találhatóak meg.
A fent felsorolt eszközök természetesen nem csak a megjelölt boltokban, hanem más ötvös szerszámot értékesítő boltban, barkácsboltban is megtalálhatóak. Az internetes böngészők segítségével könnyedén megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi boltot, esetleg webáruházat.